Studiereis Speciaal Onderwijs IJsland

Op 10 oktober 2021 staat er weer een mooie studiereis naar IJsland gepland. IJsland biedt al jaren inclusief onderwijs, deels vanwege noodzaak en geografie, maar ook vanwege de maatschappelijke commitment die er is rondom inclusie. Deze studiereis biedt dus een goede gelegenheid om te leren van IJslandse successen.
  • Studiereis Speciaal Onderwijs IJsland
  • 2021-10-10T00:00:00+02:00
  • 2021-10-15T23:59:59+02:00
  • Op 10 oktober 2021 staat er weer een mooie studiereis naar IJsland gepland. IJsland biedt al jaren inclusief onderwijs, deels vanwege noodzaak en geografie, maar ook vanwege de maatschappelijke commitment die er is rondom inclusie. Deze studiereis biedt dus een goede gelegenheid om te leren van IJslandse successen.

 IJsland biedt al jaren inclusief onderwijs, deels vanwege noodzaak en geografie, maar ook vanwege de maatschappelijke commitment die er is rondom inclusie. Deze studiereis biedt dus een goede gelegenheid om te leren van IJslandse successen. We brengen onder andere een bezoek aan het Ministerie van Onderwijs, een inclusieve universiteit en natuurlijk diverse scholen (po en vo). Waar IJsland ook bekend om staat is hun programma voor vrijetijdsbesteding. Door een gezamenlijke aanpak is alcohol- en drugsmisbruik onder jongeren drastisch verminderd en de kansengelijkheid verhoogd. 

Alle organisaties hebben een duidelijke visie op inclusie, gevormd op basis van de definitie van UNESCO: “a process of addressing and responding to the diversity of needs of all learners through increasing participation in learning, cultures and communities, and reducing exclusion from education and from within education.” 
Het doel van het IJslandse onderwijssysteem is een leeromgeving faciliteren waar leerkrachten en leerlingen de uitdagingen en voordelen van diversiteit omarmen en iedere leerling de kans krijgt om succesvol te zijn. Scholen in IJsland zijn verplicht om alle leerlingen onderwijs te bieden. Kinderen gaan alleen naar het speciaal onderwijs als ouders hiervoor kiezen. En ook in IJsland is dit niet altijd makkelijk. Ook daar hebben ze behoefte hebben aan extra handen en geld, zijn er lerarentekorten. Maar ze behalen resultaat: in IJsland gaat slechts 0.3% van de SEN-leerlingen naar het speciaal onderwijs. In Nederland is dit 3.3%!

Naast alle bezoeken is er voldoende gelegenheid om over de opgedane indrukken na te praten in de IJslandse natuur. Warmwaterbronnen, geisers en watervallen wordenbezocht om vervolgens bij IJslanders thuis aan tafel mee te eten en te praten over de IJslandse mentaliteit.

Deze reis wordt georganiseerd in samenwerking met SectorraadGO.

Ijsland 

   

 Afbeeldingen zijn ter beschikking gesteld door A. Postma.